På pilegrimsvei sør for Roma
18.9 - 25.9 2018

En kulturhistorisk vandring med turleder Kjell Helle-Olsen

Fulltegnet

Scroll til bunn av denne siden for å finne bestillingsskjema!

En vandring langs den gamle pilegrimsveien Via Francigena sør for Roma er mye mer enn en fottur. Det er en vandring gjennom historien og gjennom noen av de vakreste og mest ukjente områdene av Italia. Den gamle pilegrimsleden går utenom dagens alfarvei – men tett innpå folks hverdagsliv og tradisjoner.

«Via Francigena» var pilegrimenes hovedvei i middelalderen. Den gikk gjennom Europa, fra Canterbury i England via Frankrike og Sveits til Italia. . Roma var et viktig mål, men ruta fortsatte sørøstover mot det hellige land, først langs Via Appia Antica til Castelli Romani. Videre gikk pilegrimene langs Lepinifjellene og tvers gjennom Italia til Adriaterhavskysten. Langs kysten fulgte de Via Traiana til havnene i Bari og Brindisi. Derfra tok de båt over havet mot Jerusalem.


Lunsj i olivenlunden Masseria Salamina Foto Kjell Helle-Olsen (3).JPG

Tiramisu – reiser med smak har i flere år laget vandreturer langs Via Francigena gjennom Toscana. Glade turdeltakere har utfordret oss til å lage vandretur også langs den sørlige delen av Via Francigena. Første tur dit gikk i oktober 2017 – og nå inviterer vi til ny tur langs Via Francigena sør høsten 2018. Turen sør for Roma er svært forskjellig fra den vi kjenner fra vandringene i Toscana. Den er mindre kupert. Første del går i de vulkanske Albanerfjellene – andre del på gammel havbunn i Puglia. Vi har lett etter spesielle strekninger som er gode å gå og har funnet fram til områder med mye spennende historie.

 

Vi overnatter bare to steder, slik at det blir lite ut- og innpakning underveis. Første overnattingssted er et lite hotell som ligger midt i den lille byen Castel Gandolfo sør for Roma. Etter 3 overnattinger der forflytter vi oss til Fasano i Puglia. Der vil vi bo i et gammelt «olivenslott», drevet som olivengård gjennom 400 år. Bagasjen blir fraktet med buss, så på vandreetappene er det nok å bære med seg drikke og evt regntøy/ekstratøy.

Kjell Helle-Olsen er turleder sammen med daglig leder i Tiramisu


Castel_Gandolfo_morgenstund_Vandring_små_bilder (2).jpg

DAG 1

Fly fra Stavanger kl 12, fra Oslo kl. 11.50 om Amsterdam til Roma, ankomst kl. 16.35. Buss til Castel Gandolfo som ligger i Albanerfjellene på kraterkanten av en utdødd vulkan. Fra hotellet er det nydelig utsikt over kratersjøen Albano. I Castel Gandolfo har pavene hatt sin sommerresidens i 500 år og området regnes som en del av Vatikanet. Hotellet vi bor på har ikke restaurant, så vi går ut i den koselige hovedgaten, rett ved siden av hotellet, og spiser middag.


Nemi2017_Vandring_små_bilder.jpg

Etter lunsj ser vi nærmere på Dianas tempel og vil besøke Nemimuseet som forteller historien om keiser Caligulas båter.
Turlengde: 9 km.

Bussen tar oss tilbake til Castel Gandolfo. Pizzamiddag om kvelden.

DAG 2

Den første vandredagen går vi til landsbyen Nemi, kjent for markjordbær og sopp. Den ligger ovenfor en annen vulkansjø hvor keiser Caligula i 1 århundre bygde sine båter, nærmest flytende palass. Nemisjøen er kalt «Dianas speil». Helt siden antikken var dette hovedstedet for dyrkingen av gudinnen Diana. Vi skal blant annet se på restene av Dianas tempel, ett av oldtidens underverker.
Først skal vi se nærmere på den sjarmerende byen, før vi går bratt ned mot innsjøen og spiser utelunsj på Azienda Agricola Il Nemus. Det er en liten gård drevet på økologiske prinsipper. Vi vil garantert bli mette!


Piazza_Navona_Foto_Kjell_Helle-Olsen_2.jpg
Via_Appia_Antica_på_pilegrimsvei_sør_for_Roma.jpg

DAG 3

Dagen starter med kjøretur tilbake til Roma. Vi begynner vandringen i nærheten av Petersplassen og går langs pilegrimsleden gjennom det historiske sentrum (Centro Storico) og antikkens Roma fram til Colosseum. Derfra ut til Caracallas Termer hvor bussen venter. Den tar oss forbi den mest trafikkerte delen av Via Appia Antica og setter oss av ved San Sebabastiano katakombene og kirken der.

Derfra starter vandringen ut Via Appia Antica. Det er nesten utrolig at denne veien ble bygget allerede 312 f. Kr. Området omkring veien er i dag en nasjonal natur- og kulturpark (Parco Appia Antica) og vi passerer en rekke katakomber og rester av gravmonumenter. Lunsj i det arkeologiske utgravingsområdet Capo di Bove. Turen videre på Via Appia Antica går mye på de samme basaltsteinene som romernes hærførere, soldater, slaver og keisere gikk på. Langsetter veien står pinjer og sypresser – og imponerende historiske gravmonumenter på rekke og rad. Turen avsluttes ved 6. milepæl.Her henter bussen oss og tar oss tilbake til hotellet. Middag i Castel Gandolfo. Dagens turlengde 13 km.mm


Pavens_sommeråalass_Foto_Kjell_Helle-Olsen_2017_Vandring_små_bilder.jpg
masseria_Salamina.jpg

DAG 4

Pave Frans har åpnet pavens sommerresidens og den store hagen for publikum. Denne formiddagen blir det anledning til å se det ærverdige pavepalasset i Castel Gandolfo før bussen tar oss gjennom Appeninene til vårt neste oppholdssted, Puglia. Det blir lunsj-stopp underveis.

 

Puglia er en fascinerende, flat region – krydret av historie og endeløse olivenlunder. I løpet av de neste dagene vil vi oppleve små og store fiskelandsbyer, sandstrender, grotter, uttørkete elveleier, og de spesielle Trulli-husene.

Vi skal bo 4 netter på Masseria Salamina litt sør for Bari. Det er en herskapelig familiedrevet olivengård med vakre olivenlunder rundt. Svømmebasseng er der og, så tøffe nordmenn må ta med badedrakt!


bading_i_Adriaterhavet.jpg

Bussen tar oss etter frokost til utkanten av Bari, hovedstaden i Puglia. Dersom værforholdene ligger til rette, blir det mulighet for en første dukkert i Adriaterhavet før vi går inn til byen på Italias vakreste og lengste strandpromenade.

Bari_Foto_Kjell_Helle-Olsen_1_2017_Vandring_små_bilder.jpg

Gamlebyen i Bari er en labyrint av smale gater og historiske steder. Før lunsj tar vi en liten byvandring der vi vil få nærkontakt med de sterke tradisjonene knyttet til St Nicholas. Kanskje vil vi få møte noen av bakstekonene som sitter i gatene og lager byens spesialiteter, pastaen Orechiette og kringlene Tarallini. Lunsj på Mercantilplassen.

Turlengde før lunsj 7 km.

Trulli_Alberobello.jpg

Om ettermiddagen blir det trolig tid til en liten tur opp til Alberobello, den lille byen med de spesielle Trullihusene.


DAG 6

Vi forflytter oss litt lenger sørover, og tar utgangspunkt i Monopoli. Etter en kort tur gjennom den sjarmerende gamlebyen går vi sørover langs kysten. Her er det forrevne kalksteinsklipper – og en mengde bademuligheter. De mange lidoene vi passerer forteller at lokalbefolkningene søker til strendene her om sommeren. I en av sandbuktene tar vi lunsjpause med matpakke. Den siste delen følger vi traseen til Via Traiana, snarveien fra Via Appia Antica som keiser Trajan bygget ca 110 e. Kr.

 

 Vandringen avsluttes med mulighet for en liten forfriskning i Capitolo, før bussen kjører oss til fiskelandsbyen Savalletri. Underveis gjør vi en kort stopp ved den mystiske oldtidsbyen Egnazia. Dagen avsluttes med sjømatmiddag på restauranten Sapore di Sale i Savalletri.

Dagens vandring er ca 9 km.

Spaghetti_alle_cozze_Foto_Kjell_Helle-Olsen.jpg

DAG 7

Masseria Salamina ligger like ved den regionale naturparken «Dune costiere». Denne dagen er viet de gamle olivenlundene og grottene der. I dette området møtes Via Appia Antica, Via Traiana og Via Francigena, og alle ble brukt av pilegrimene som skulle til Jerusalem. Vi ser eldgamle spor av bosetting og går på de gamle veiene. Den røde jorden er verdens beste og kan gi opptil 10 grønnsakavlinger i året.
Under opptil 2000 år gamle oliventrær, i Masseria Salaminas egen LAME (uttørket elveleie), møter betjeningen oss med varm lunsj!

 

Etter lunsj tar bussen oss tilbake til gården. Om ettermiddagen kan du nyte bassenget – eller studere nærmere det imponerende gårdsanlegget. Avslutningsmiddag på Masseria Salamina.

Masseria-lunsj__på_pilegrimsvei_sør_for_Roma.jpg
Masseria_Salamina_Foto_Kjell_Helle-Olsen_2_2017_Vandring_små_bilder_2017_Vandring_små_bilder.jpg

Dag 8:

Hjemreise tidlig etter frokost til flyplassen i Roma. Lunsj på vingård i Frascati underveis. Flyet går kl. 17.25, i Oslo kl. 22.35, i Stavanger kl. 22.25.

 Tidspunkt: 18.9 -25.9  2018

NB. Rask påmelding. Det er stor interesse for turen, og vi prøver å få til to turer. Ved påmelding, meld fra hvilken tur som passer best, og om eventuelt begge datoene passer deg. Da kan vi være fleksible, og håper vi raskt kan avgjøre om vi får til begge turene.

Pris fra Stavanger og Oslo: kr. 17.300. KLM har lagt på prisene sine, og inkluderer ikke lenger bagasje, så prisen er dessverre blitt noe høyere pga dette. Enkeltromstillegg kr. 1800. Prisene kan bli justert i forhold til utviklingen av euroen. Prisen inkluderer: flyreise m. flyskatter fra Stavanger og Oslo, transport alle dager, dobbeltrom m frokost på 2 hyggelige hotell, middag med drikke hver kveld, lunsj eller matpakkelunsj alle dager.
Vi kan skaffe flybilletter fra andre steder i landet mot et lite tillegg. Du kan også velge å utvide oppholdet ditt, vi hjelper deg. Forbehold om nok påmeldte og om store valutaendringer.

Det kan bli små endringer i programmet.

Depositum kr. 3000 faktureres ved påmelding. Ledige plasser

 Fornøyd turdeltaker høsten 2017:
"En sånn tur hadde vi aldri klart å få til på egenhånd!"

 

BESTILLINGSSKJEMA

PÅ PILEGRIMSVEI SØR FOR ROMA 18. - 25. september 2018

som i passet
ikke bruk +
Inkludert deg selv
som i passet
som i passet
SI IFRA OM DU ØNSKER TILSLUTNINGSBILLETT FRA ANNEN FLYPLASS - EKSTRA