t3.jpg
 

I Toscana kan man bli fortumlet av skjønnhetsinntrykk. Vi ønsker likevel å invitere til en reise i byer og til landskap der historiens grusomhet og livets skjønnhet har satt sterke spor.

Kunst og arkitektur av ypperste slag finnes over alt der vi skal ferdes, og er en levende del av hverdagen. Toskanerne vi skal møte holder tradisjonene sine i hevd og byr oss på en smak av det beste de vet! Turen er innom hele fem steder på verdensarvlista.

Program

Verdensarvsteder

Siena - det gamle sentrum På UNESCOlisten fra 1995 Siena er bevart slik en by så ut i middelalderen. Pilegrimene fra nord passerte byen på vei til Roma, og derfor ble Europas første store hospital til her. Under Sienas korte storhetstid på 1200-tallet ble rådhuset, klokketårnet og domkirken påbegynt - monumenter som viser italiensk gotikk på sitt aller vakreste. Hele byen er et kunstverk som rammes inn av landskapet rundt murene.

Pienza - renessansebyen På UNESCOlisten fra 1996 Pienza er en idealby slik pave Pius II ville ha den, tegnet av renessansearkitekten Rossellino. I 1459 startet byggingen på pavens fødested, og de kalte den opp etter ham. Vidunderlig beliggenhet og utsyn over dalen.

San Gimignano - det historiske sentrum På UNESCOlisten fra 1990 Dagens 14 steintårn er de siste som gjenstår etter nesten 100 slike statussymboler fra middelalderens rike familier. Et grøss av gamle tiders føydalsystem kan fremdeles anes.

Val d'Orcia (Orciadalen)  På UNESCOlisten fra 2004 Orciadalen er vid og lys med mange koller og åser der byer og fort markerer toppene. Klosteranlegg og gårdsbruk ligger langs den gamle pilegrimsveien mellom Siena til Roma. Dalen er typisk for det veldrevne og harmoniske kulturlandskapet i som var idealet i renessansen, og malere har funnet motiver der i århundrer.

Firenze - det gamle sentrum På UNESCOlisten fra 1982 Renessansens vugge og grav ligger i Firenze. Under Medici-familien ble byen et sentrum for økonomien i Europa i på 1400- og 1500-tallet. I 1966 ødela Arnos oversvømmelse kunstskatter av ufattelig verdi.

Program fra dag til dag

Dag 1  (M) Reisedag: Ankomst Bologna Marconi-flyplassen. Bussreise til Siena med kort pause på veien. Innkvartering på hotellet og en sen middag.

Dag 2 (FM) Dypdykk Siena: Frokost på hotellet. Vi vandrer til rådhusplassen og går i rådhuset og ser de fargerike freskene av den sienesiske skolens malere. Trange og travle gater fører til domkirken med sin underlige historie og de svære feltene med gulvmosaikk. Dåpskapellet ligger en djevelsk bratt trapp nedenfor, og der finnes verk av de aller største kunstnere. Lunsj og ettermiddag på egen hånd. Middag på hotellet om kvelden.

Dag 3 (FLM) Bylandskap og kulturlandskap, Pienza og Val d'Orcia: Frokost på hotellet. Med buss til Pienza. Vi går inn gjennom byporten og vandrer blant de arkitektonisk rene bygningene. Lunsjmåltidet byr på smaker av lokale produkter. Bussen tar oss så opp til San Gimignano, der vi tar en kaffe og ser oss om i ro og mak. Middag på hotellet.

Dag 4 (FLM) Hviledag i Siena med hyggelig lunsj på gård utenfor Siena. Middag på hotellet.

Dag 5 (FM) Første møte med Firenze. Etter frokost reiser vi i buss til Firenze og installerer oss på hotellet. Så vandrer vi gjennom det historiske sentrum og til Santa Croce-kirken. Lunsj og ettermiddag etter eget ønske. Middag i byen.

Dag 6 (FM) På den andre siden av Arno: Etter frokostsamling med en kort innføring i høydepunktene i byens kunst og historie. Deretter på med tursko. Arno har gått over sine bredder flere ganger, og det ser vi merker etter når vi går opp til Piazzale Michelangelo for å se på utsikten. Kanskje vil noen videre opp til San Miniato, byens aller eldste kirke? Planen er å gå ned igjen før lunsj i Santo Spirito, og kanskje er det er vær til å sitte ute? Et kapell i nærheten huser fresker av en av byens "unge døde", Masaccio. Vi besøker det etterpå. Middag på hotellet.

Dag 7 (FM) Dypdykk i Firenzes skattkammer: Uffici-galleriets skatter er en av grunnene til at Firenze står på verdensarvlista. Vi bruker formiddagstimene der. Lunsj og ettermiddag er etter eget ønske og kan brukes for eksempel til å besøke Medicikapellet. Michelango var venn med Lorenzo av Medici, "Il magnifico", fyrste i Firenze, og kunstneren har laget et uforlignelig gravmæle over hans minne. Middag i byen.

Dag 8 (F) Reisedag: Utsjekking og buss tilbake til flyplassen i Bologna og hjem.

F=Frokost, L= Lunsj, M=Middag