3.1.jpg

Vi har valgt tre av Umbrias åtte nasjonalparker som utgangspunkt for vandringene:

  1. Monte 

  2. Sibillini

  3. Monte Subasio

  4. Monte Cucco

    som alle ligger i fjellkjeden Appenninene.

Dag 1 Fly til Roma, tog til Spoleto, videre transport til Valnerina-dalen og tar inn på det vakre middelalderklosteret Abbazia dei Santi Felice e Mauro der vi bor den første natten.

Hvis det blir tid tar vi en liten vandretur langs den fiskerike elven Nera på en sti som er anlagt over en nedlagt jernbane. Velkomstmiddag i klosteret som også produserer sine egne råvarer (www.abbazia.net).

Dag 2 Vi reiser videre til Norcia, en vakker liten by omgitt av tårn og murer, blant annet viden berømt for sin spekeskinke, "slow food"- bevegelsen, hvit trøffel og som fødeby for den hellige Benedict. Vi bor to netter på agriturismo Casale nel Parco, en gård like i  utkanten av byen som tar i mot gjester og som har hyggelig restaurant og svømmebasseng. Her kan det bli tid til både en bytur, vandringer fra landsby til landsby langs en del av Sentiero Italia (en langdistansesti som går fra syd til nord i Italia) og en ettermiddagsdukkert i svømmebassenget. Vi kan utsyre oss med matpakker laget i en av byens charcuteriebutikker. Middag på Casale nel Parco (www.casalenelparco.com).

Dag 3 I dag skal vi til fjells, vi skal gå en dagstur til den lille fjell-landsbyen Castelluccio som ligger i ved foten av Sibillini-fjellene. I middelalderen var Sibillini-fjellene kjent langt ut over i Europa for å huse demoner og troll, alver og feer. Opp gjennom tidene har folkelig fantasi gitt næring til en rik skatt av myter og sagn. Mest kjent er de mange legendene om trollkvinnen Sibylla og hennes kongedømme i det indre av fjellene hun har gitt sitt navn.

Underveis har vi utsikt  mot Pian Grande, en stor fjellslette på 1260 moh.  som på denne tiden bugner av  fargerike blomster. Etter en enkel lunsj med fjellkost i Castelluccio blir vi fraktet tilbake til dalen. Om kvelden inntar vi en gourmetmiddag på en av Norcias restauranter.

Dag 4 Vi reiser videre til Gubbio, en middelalderby som blant annet er kjent for keramikk laget med enn spesiell lusterteknikk med glasur i gull, sølv og rubinrodt. Sidegatene i Gubbio bærer preg av at gammelt håndverk fremdeles er  høyt verdsatt i Italia. Her er for eksempel flere åpne snekkerverksteder og smier hvor du er hjertelig velkommen inn. Vi går en tur fra byen og opp mot Monte Ignino med flott utsikt. Overnatting to netter på hotel Gattapone. Middag i Fornace di Maestro Giorgio, restaurant bygget over keramikkovnen til en berømt keramiker.

Dag 5 Denne formiddagen skal vi vandre i nasjonalparken i Monte Cucco som er berømt for sine grotter og svalende bøketrær. Vi følger den gamle romerske veien Via Flaminia , spiser lunsj i Ristaurante la Locanda og besøker et keramikkverksted i Sigillo.  Middag i Gubbio, for eksempel i Taverna del Lupo, (ulvens taverna) Ulvemotivet går igjen over alt i Gubbio. I keramikkbutikkene selges det små relieffer av  Frans av Assisi som temmer en ulv. Borgerne av Gubbio glemmer ikke at den hellige Frans reddet dem fra en plagsom ulv som stadig hjemsøkte byen.

Dag 6 Vi forflytter oss til Frans av Assisis fødested, Assisi. Her kan vi gå litt på egen hånd eller sammen med Lise.  Asissi er i følge Vatikanet det viktigste religiøse sentret i Italia og målet for titusener av pilegrimer hvert år. Høydepunktet i byen er for de aller fleste Basilica di San Francesco. Dette enorme kirke og klosteranlegget ble bygget i 1230 - 53 til ære for den hellige Frans. Maleren Giottos berømte billedserie med 28 episoder av Frans av Asissis liv er et av middelalderens store mesterverker.  Lunsj på egen hånd. Om ettermiddagen tar vi en tur til den lille byen Montefalco der vi kan oppleve renessansemaleren Benozzo Gozzolis tolkning av helgenens liv. Montefalco kjent for sine linprodukter og for å produsere Umbrias beste vin: Sangrantino di Montefalco, vi besøker en vinkjeller før vi drar til agriturismo Malvarina, en olivengård i nærheten av Asissi, der vi skal overnatte to netter. Middag på gården (www.malvarina.it).

Dag 7 Vi skal vandre i Frans av Asissis fotspor i vakre Monte Subasio nasjonalpark. Lunsjpakke fra Malvarina. Kanskje blir det kokekurs om ettermiddagen.

Dag 8 Retur til Roma og fly hjem.