Våren og forsommeren i Toscana er en orgie i farger. Irrgrønt gras, røde valmuer, hvite akasier og fiolette orkideer lager sterke kontraster til de sølvfargede olivenlundene – og de mange vinstokkene i det bølgende landskapet. Klaser med blåregn henger langs murer og gjerder i de gamle middelalderbyene. Fosforgrønne firfisler piler ut og inn av gjemmestedene sine på jakt etter mat -enten det er i den gule sandsteinen omkring San Gimignano, den knallrøde jorden omkring Siena – eller den grå leirjorden i Orciadalen.

Alt dette og mye, mye mer kan du oppleve på vandreturen langs Via Francigena 25.4 – 2.5 2018.

«Via Francigena» var middelalderens mest benyttede pilegrimsvei fra Nord-Europa mot Roma og videre til Jerusalem. Store deler av ruten gjennom Italia er i løpet av de siste 15 årene blitt merket – og er har nå gjenoppstått som et alternativ til den populære Santiagoruten.

Særlig i Toscana har vandreentusiaster lagt sin elsk på ruten som er blitt mer og mer populær for hvert år.

Neste års vårtur går gjennom noen av Toscanas vakreste kulturlandskap og eventyrlige, små middelalderbyer. Som tidligere tiders pilegrimer vandrer vi gjennom vinmarker, svale løvskoger og langs bekkedrag. Vi kommer i nærkontakt med forsvarsverk fra den tiden Siena og Firenze var hovedfiender; stanser ved kirker og klostre –  pikniklunsjer og middager på familiedrevne vingårder.

 

Turen er todelt.

Første del tar for seg den fem mil lange strekningen mellom middelalderbyen San Gimignano og Siena (begge står på UNESCOs verdensarvliste). Deretter forflytter vi oss og utforsker den i Norge forholdsvis ukjente Orciadalen, som ligger helt sør i Toscana. Hele dette velpleide rennessanselandskapet kom i 2004 inn på UNESCOs verdensarvliste – det finnes ikke maken i verden.

 

Vi overnatter på to forskjellige steder og blir hver dag fraktet til startstedet for turen/evt tilbake til hotellet med buss. Dagsetappene er fra 9 til 15 km og turene går i hovedsak langs stier og grusveier. Du kan velge å bli kjørt i drosje siste delen av dagsetappene (ikke inkludert) – og evt sløyfe en eller flere etapper.

Kjell Helle-Olsen er turleder sammen med daglig leder i Tiramisu.

PROGRAM FOR TUREN Turprogrammet kan bli justert dersom værforholdene tilsier det.

 


DAG 1

Fly fra Stavanger kl 12.00 via Amsterdam til Firenze. Derfra egen buss til den kjente middelalderbyen med de mange tårnene, San Gimignano. Der skal vi bo på på Hotel Cisterna, midt i den eldste delen av byen. Middag på hotellet.

 

 

 


DAG 2

 

Vi starter vandringen direkte fra hotellet. Matpakkelunsj underveis. Om ettermiddagen blir vi kjørt tilbake til San Gimignano, der vi skal bli bedre kjent i dette eventyret av en by. Middag på hotellet eller i byen.


Dag 3

Denne dagen tar bussen oss tilbake til der vi stoppet dag 2. Derfra vandrer vi på gammel havbunn og forbi borger og klostre til den lille festningsbyen Monteriggioni – et av de mest kjente fotomotivene i Toscana. Formiddagsmat i Strove Vi ankommer borgen i Monteriggioni tidlig ettermiddag, og spiser middag her om kvelden. Etter middag blir vi kjørt tilbake til hotellet vårt.


Dag 4

Bussen kjører oss til Monteriggioni der vi starter vandringen mot Siena. Det blir ekte italiensk lunsj hjemme hos Marcello, på en rasteplass spesiallaget for vandrere. Etterpå henter bussen oss og kjører oss til byporten i Siena. Byvandring i denne vakre byen. Vi avslutter oppholdet i Siena med pizza på il Campo, kanskje Italias vakreste plass. Buss en drøy time til neste hotell, i San Quirico d’Orcia, et deilig Spa-hotell med utendørs og innendørs svømmebasseng og med panoramautsikt over den vakre Orciadalen.


Dag 5:

Etter frokost går vi til Pienza, ca 10 km, renessansebyen som ble skapt av pave Pius 2. I nærheten blir det lett ostesmaking på en gård som produserer den gode saueosten Pecorino, og den får vi selvsagt smake. Etterpå blir vi fraktet tilbake til hotellet vårt, Casanova. Middag i S. Quirico eller på hotellet.


Dag 6:

Vi blir kjørt til kirken San Antimo sør for Montalcino, vakkert beliggende mellom drueranker og oliventrær. Dette romanske mesterverket ble innviet av Karl den store ca 780. Fra kirken vandrer vi tilbake til San Quirico gjennom det unike renessanselandskapet med  sypresser, åser og borger. Det er her den verdenskjente brunellovinen blir produsert. Matpakke underveis. Turen ender med toscansk middag på en liten økologisk familiedrevet gård.


Dag 7

 Vi blir kjørt opp til nabobyen Rocca d’Orcia som ligger øverst på en fjelltopp. Vi studerer det imponerende steinarbeidet og utsikten fra middelalderbyen før vi går ned til Bagno Vignoni, byen med de varme kildene. Der kan vi enten ta et bad – eller vaske beina i det varme vannet. Det blir liten matpakke på turen. Fra Bagno Vignoni legger vi veien om en annen familiedrevet vingård, der vi spiser tidlig middag og får smake på vinen og oljen. Ved dårlig vær spiser vi i Bagno Vignoni. Etterpå er det en lett tur tilbake til San Quirico og hotellet.

 

Dag 8

Hjemreise etter frokost. Buss til Firenze og fly derfra. I Stavanger kl 1835.

PRIS

Prisen er kr 16.500, enkeltromtillegg kr 2100. Prisen kan bli justert i forhold til utviklingen av euroen.

Prisen inkluderer: Flyreise med flyskatter fra Stavanger, transport alle dager, dobbeltrom med frokost på hyggelig hotell, middag, lunsj eller matpakkelunsj alle dager unntatt reisedag. Ikke inkludert er drikke til maten de få dagene vi spiser på hotellet.

Depositum kr. 3000 blir fakturert ved påmelding. Påmelding så raskt som mulig.


 

Turopplegget er i stadig utvikling

Vandretur på pilegrimsleden i Toscana ble først gjennomført i april 2013 med turleder Lise Foss. Kjell Helle-Olsen har vært turleder fra oktober 2014. Ingen turer har vært like. Fargene, plantelivet, temperatur og værforhold varierer – og det er stor forskjell på Toscana om våren og om høsten.

I tillegg er selve turopplegget endret litt fra gang til gang – og vi oppdager stadig nye små perler som vi får lyst til å flette inn. Det gjelder også på denne turen.

SKJEMA SOM DELTAKER FYLLER UT FØR EN REISE

NAVN *
NAVN
som i passet
DDMMÅÅ
ikke bruk +
ikke bruk +