Scroll til bunn av denne siden for å finne bestillingsskjema!

 Våren og forsommeren i Toscana er en orgie i farger. Irrgrønt gras, røde valmuer, hvite akasier og fiolette orkideer lager sterke kontraster til de sølvfargede olivenlundene – og de mange vinstokkene i det bølgende landskapet. Klaser med blåregn henger langs murer og gjerder i de gamle middelalderbyene. Fosforgrønne firfisler piler ut og inn av gjemmestedene sine på jakt etter mat -enten det er i den gule sandsteinen omkring San Gimignano, den knallrøde jorden omkring Siena – eller den grå leirjorden i Orciadalen.

Alt dette og mye, mye mer kan du oppleve på vandreturen langs Via Francigena 24.4 - 1.5.2019.

«Via Francigena» var middelalderens mest benyttede pilegrimsvei fra Nord-Europa mot Roma og videre til Jerusalem. Store deler av ruten gjennom Italia er i løpet av de siste 15 årene blitt merket – og er har nå gjenoppstått som et alternativ til den populære Santiagoruten.

Særlig i Toscana har vandreentusiaster lagt sin elsk på ruten som er blitt mer og mer populær for hvert år.

Neste års vårtur går gjennom noen av Toscanas vakreste kulturlandskap og eventyrlige, små middelalderbyer. Som tidligere tiders pilegrimer vandrer vi gjennom vinmarker, svale løvskoger og langs bekkedrag. Vi kommer i nærkontakt med forsvarsverk fra den tiden Siena og Firenze var hovedfiender; stanser ved kirker og klostre –  pikniklunsjer og middager på familiedrevne vingårder. Vi besøker og en gård som produserer pecorino, den berømte saueosten. 

 

Turen er todelt.

Første del tar for seg den fem mil lange strekningen mellom middelalderbyen San Gimignano og Siena (begge står på UNESCOs verdensarvliste). Deretter forflytter vi oss og utforsker den i Norge forholdsvis ukjente Orciadalen, som ligger helt sør i Toscana. Hele dette velpleide rennessanselandskapet kom i 2004 inn på UNESCOs verdensarvliste – det finnes ikke maken i verden.

Siste natten overnatter vi i Bologna, så vi slipper å stå  opp så tidlig avreisedagen. Vi overnatter derfor på tre forskjellige steder og blir hver dag fraktet til start-stedet for turen/evt tilbake til hotellet. All bagasje blir fraktet, så det er nok å ha med drikke og evt regntøy/ekstratøy. De fleste dagene legger vi opp til lunsj ca kl 13 og middag om kvelden, så de som trenger mellommåltid gjør smart i å ta med litt frukt eller smågodt i sekken.
Dagsetappene er fra 9 til 15 km og turene går i hovedsak langs stier og grusveier. Du kan velge å bli kjørt i drosje siste delen av dagsetappene (ikke inkludert) – og evt sløyfe en eller flere etapper. 

Kjell og Kari Helle-Olsen er turledere.

 

PROGRAM FOR TUREN Turprogrammet kan bli justert dersom værforholdene tilsier det.

 

DAG 1

Fly fra Stavanger/Oslo kl 12.00 via Amsterdam til Bologna, der vi ankommer kl. 16.35. Derfra egen buss til den kjente middelalderbyen med de mange tårnene, San Gimignano. Der skal vi bo på på Hotel Cisterna, midt i den eldste delen av byen. Middag på hotellet.

 

 

 


DAG 2

 

Vi starter vandringen direkte fra hotellet. Matpakkelunsj underveis. Om ettermiddagen blir vi kjørt tilbake til San Gimignano, der vi skal bli bedre kjent i dette eventyret av en by. Middag på hotellet eller i byen.


Monteriggioni

Dag 3

Denne dagen tar bussen oss tilbake til der vi stoppet dag 2. Derfra vandrer vi på gammel havbunn og forbi borger og klostre til den lille festningsbyen Monteriggioni – et av de mest kjente fotomotivene i Toscana. Formiddagsmat i Strove Vi ankommer borgen i Monteriggioni tidlig ettermiddag, og spiser middag her om kvelden. Etter middag blir vi kjørt tilbake til hotellet vårt.


la Villa

Dag 4

Bussen kjører oss til Monteriggioni der vi starter vandringen mot Siena. Det blir ekte italiensk lunsj hjemme hos Marcello, på en rasteplass, spesiallaget for vandrere. Vi fortsetter vandringen et par kilometer til før bussen henter oss og kjører oss til byporten i Siena. Derfra går vi til il Campo, rådhusplassen i Siena, og kanskje Italias vakreste plass. Her spiser vi pizza ute på plassen, hvis været tillater det.
Etterpå går vi til bussen og kjører en drøy time til neste hotell, i San Quirico d’Orcia, et deilig Spa-hotell med utendørs og innendørs svømmebasseng og med panoramautsikt over den vakre Orciadalen. Her skal vi bo i tre netter. 


Dag 5:

Etter frokost går vi til Pienza, ca 10 km, renessansebyen som ble skapt av pave Pius 2. I nærheten blir det lett ostesmaking på en gård som produserer den gode saueosten Pecorino, og den får vi selvsagt smake. Etter lunsj blir vi fraktet tilbake til hotellet vårt, Casanova. Middag på hotellet i S. Quirico.


IMG_0643.JPG

Dag 6:

Vi blir kjørt til kirken San Antimo sør for Montalcino, vakkert beliggende mellom drueranker og oliventrær. Dette romanske mesterverket ble innviet av Karl den store ca 780. Herfra vandrer vi tilbake til San Quirico gjennom det unike renessanselandskapet med sypresser, åser og borger. Her blir den verdenskjente brunellovinen produsert. Lett mat underveis. Så blir det toscansk middag på en økologisk familiedrevet gård. Etterpå vandrer vi tilbake til hotellet, og kvelden er til egen disposisjon. 


Dag 7

IMG_0657.JPG

Vi blir kjørt opp til nabobyen Rocca d’Orcia som ligger øverst på en fjelltopp. Vi studerer det imponerende steinarbeidet og utsikten fra middelalderbyen før vi går ned til Bagno Vignoni, byen med de varme kildene. Der kan vi enten ta et bad – eller vaske beina i det varme vannet. 
Fra Bagno Vignoni legger vi veien om en annen familiedrevet vingård, der vi spiser lunsj og får smake på vinen og oljen. Etterpå er det en lett tur tilbake til San Quirico og hotellet, og så bærer det i buss til Bologna. Her spiser vi en god middag og overnatter, siden flyet går tidlig derfra neste morgen. 
 

 

Dag 8

Hjemreise etter tidlig frokost. Buss til flyplassen utenfor Bologna, avgang kl. 09.20, i Stavanger kl. 13.40, i Oslo kl.16.20.

PRIS kr. 17.700 enkeltromtillegg kr. 2.200. Prisen kan bli justert i forhold til utviklingen av euroen. 
Prisen inkluderer: Flyreise med flyskatter fra Stavanger/Oslo, transport alle dager, dobbeltrom med frokost på tre utvalgte hoteller, middag, lunsj eller matpakkelunsj som skissert. Drikke er inkludert til måltidene. Depositum kr. 3000 blir fakturert ved påmelding. Vi tar forbehold om nok påmeldte! 

Prisen inkluderer ikke: 
Tips
Evt drosje dersom en ønsker kortere dagsvandring
Vann til drikke på turene
Mellommåltid for de som har behov for det

 

Turopplegget er i stadig utvikling

Turopplegget er i stadig utvikling
Vandretur på pilegrimsleden i Toscana ble først gjennomført i april 2013 med turleder Lise Foss. Kjell Helle-Olsen har vært turleder fra oktober 2014. 
Ingen turer har vært like.  Fargene, plantelivet, temperatur og værforhold varierer – og det er stor forskjell på Toscana om våren og om høsten. I tillegg er selve turopplegget endret litt fra gang til gang – og vi oppdager stadig nye små perler som vi får lyst til å flette inn. 

IMG_0620.JPG