FULLTEGNET.

«Via Francigena» var pilegrimenes hovedvei i middelalderen. Den gikk gjennom Europa, fra Canterbury i England via Frankrike og Sveits til Italia. Roma var et viktig mål, men ruta gikk videre sørover mot det hellige land, først langs den kjente Via Appia Antica til Castelli Romani og videre sørover til Monti Lepini. Deretter tvers over Italia til Adriaterhavskysten og sørover i Puglia. I Brindisi ender via Francigena, derifra tok pilegrimene båt over havet til Jerusalem.

Noen pilegrimer gikk videre helt ned til S. Maria Leuca ved det joniske hav. Kanskje blir det tur dit en annen gang?

Glade turdeltakere har utfordret oss til å lage en ny vandretur langs den søndre delen av Via Francigena. Og det har vi gjort. Disse turene setter vi opp 3. - 10. oktober og 13. - 20. oktober. i 2018 blir turen satt opp 17. - 24. april.

Turen sør for Roma er svært forskjellig fra den vi kjenner fra vandringene i Toscana. Den er mindre kupert og ikke så godt merket. Noe av den går langs veier med lite trafikk. Vi har lett etter spesielle strekninger, som er gode å gå, og har funnet fram til noen fine gamle kulturveier med mye historie.

Bli med Tiramisu på en ukes tur på gamle romerveier, gjennom skoger og vinmarker, langs vulkanske sjøer og Adriaterhavet, og de siste dagene opplever vi tusenår gamle ruiner, de spesielle husene, Trulliene, og vi går i flere hundre år gamle olivenlunder. Vi overnatter på hyggelig hotell i den lille byen Castel Gandolfo ved Albanersjøen, og på en 400 år gammel olivengård mellom Bari og Brindisi. Bagasjen blir fraktet med buss, så på dagsetappene er det nok å ha med drikke og evt regntøy/ekstratøy.

Kjell og Kari Helle-Olsen er turleder sammen med daglig leder i Tiramisu

Piazza Navona Foto Kjell Helle-Olsen (2).jpg

De tre første dagene har vi base i den herlige lille byen Castel Gandolfo. Den ligger i Albanerfjellene på kanten av en utdødd vulkan med utsikt mot kratersjøen Albano. Her har pavene hatt sin sommerresidens gjennom hundrevis av år. Disse dagene vandrer vi langs «Dronningen av veier» - Via Appia Antica, gjennom kastanjeskog og vulkansk landskap til den historiske byen Nemi og mellom små fjelllandsbyer i Monti Lepini.

 

Dag 1: 

Castel Gandolfo Foto Kjell Helle-Olsen.jpg

 Castel GandolfoFly fra Stavanger/Oslo ca kl. 12.00 til Amsterdam. Videre til Roma med ankomst kl. 1635. Buss til den herlige lille byen Castel Gandolfo, der vi har base de første tre dagene. Den ligger i Albanerfjellene på kanten av en utdødd vulkan med utsikt mot kratersjøen Albano. Her har pavene hatt sin sommerresidens gjennom hundrevis av år . Disse dagene vandrer vi langs "Dronningen av veier" - "Via Appia Antica",  gjennom kastanjeskog og vulkansk landskap til den historiske byen Nemi - og mellom små fjellandsbyer i Monte Lepini.

Hotellet vi bor på, har ikke restaurant, så vi går ut i den koselige hovedgaten, rett ved hotellet, og spiser middag. 

Dag 2: 

Nemi - lunsj Il Nemus  Foto Kjell Helle-Olsern  (1) 2017 Vandring små bilder.jpg

Den første vandredagen går vi til landsbyen Nemi, kjent for markjordbær og sopp. Den ligger ovenfor en annen vulkansjø hvor keiser Caligula i 1 århundre bygde sine båter, nærmest flytende palass. Nemisjøen er kalt «Dianas speil». Helt siden antikken var dette hovedstedet for dyrkingen av gudinnen Diana. 
Vi skal blant annet se på restene av Dianas tempel, ett av oldtidens underverker.
Først skal vi se nærmere på den sjarmerende byen, før vi går bratt ned mot innsjøen og spiser utelunsj på Azienda Agricola Il Nemus. Det er en liten gård drevet på økologiske prinsipper. Vi vil garantert bli mette!
Etter lunsj ser vi nærmere på Dianas tempel og vil besøke Nemimuseet som forteller historien om keiser Caligulas båter.
Turlengde: 9 km. 
Bussen tar oss tilbake til Castel Gandolfo. Enkel middag om kvelden.
 

Dag 3:

IMG_0089.JPG

 Dagen starter med kjøretur tilbake til Roma. Vi begynner vandringen i nærheten av Petersplassen og går langs pilegrimsleden gjennom det historiske sentrum (Centro Storico) og antikkens Roma fram til Colosseum. Derfra ut til Caracallas Termer hvor bussen venter. Den tar oss forbi den mest trafikkerte delen av Via Appia Antica og setter oss av ved San Sebabastiano katakombene og kirken der. Derfra starter vandringen ut Via Appia Antica. Det er nesten utrolig at denne veien ble bygget allerede 312 f. Kr. Området omkring veien er i dag en nasjonal natur- og kulturpark (Parco Appia Antica) og vi passerer en rekke katakomber og rester av gravmonumenter. Lunsj i det arkeologiske utgravingsområdet Capo di Bove. Turen videre på Via Appia Antica går mye på de samme basaltsteinene som romernes hærførere, soldater, slaver og keisere gikk på. Langsetter veien står pinjer og sypresser – og imponerende historiske gravmonumenter på rekke og rad. Turen avsluttes ved 6. milepæl.Her henter bussen oss og tar oss tilbake til hotellet. Middag i Castel
Gandolfo.Dagens turlengde 13 km.

Dag 4: 

Pavens sommeråalass Foto Kjell Helle-Olsen 2017 Vandring små bilder.jpg

Pave Frans har åpnet pavens sommerresidens og den store hagen for publikum. Denne formiddagen blir det anledning til å se det ærverdige pavepalasset i Castel Gandolfo før bussen oss gjennom Appeninene til vårt neste oppholdssted, Puglia. Det blir lunsj-stopp underveis. 
Puglia er en fascinerende, flat region – krydret av historie og endeløse olivenlunder. I løpet av de neste dagene vil vi oppleve små og store fiskelandsbyer, sandstrender, grotter, uttørkete elveleier, og de spesielle Trulli-husene. 
Vi skal bo 4 netter på Masseria Salamina litt sør for Bari. Det er en herskapelig familiedrevet olivengård med vakre olivenlunder rundt. Svømmebasseng er der og, så tøffe nordmenn må ta med badedrakt!

Masseria Salamina Foto Kjell Helle-Olsen (5)2017 Vandring små bilder.jpg

Dag 5:

Alberobello Foto Kjell Helle-Olsen  (1) 2017 Vandring små bilder.jpg

Bussen tar oss etter frokost til utkanten av Bari, hovedstaden i Puglia. Dersom værforholdene ligger til rette, blir det mulighet for en første dukkert i Adriaterhavet før vi går inn til byen på Italias vakreste og lengste strandpromenade. Gamlebyen i Bari er en labyrint av smale gater og historiske steder. Før lunsj tar vi en liten byvandring der vi vil få nærkontakt med de sterke tradisjonene knyttet til St Nicholas. Kanskje vil vi få møte noen av bakstekonene som sitter i gatene og lager byens spesialiteter, pastaen Orechiette og kringlene Tarallini. Lunsj på Mercantilplassen. Turlengde før lunsj 7 km. 

Etter lunsj tar bussen oss til Alberobello. Dette eventyret av en by med 1400 trullihus (og trullikirke) fikk verdensarvstatus i 1996.
Middag på Masseria Salamina.
 

Dag 6:

Langs Adriaterhavskysten Fotyo Kjell Helle-Olsen (5) 2017 Vandring små bilder.jpg

Vi forflytter oss litt lenger sørover, og tar utgangspunkt i Monopoli. Etter en kort tur gjennom den sjarmerende gamlebyen går vi sørover langs kysten. Her er det forrevne kalksteinsklipper – og en mengde bademuligheter. De mange lidoene vi passerer forteller at lokalbefolkningene søker til strendene her om sommeren. I en av sandbuktene tar vi lunsjpause med matpakke. Den siste delen følger vi traseen til Via Traiana, snarveien fra Via Appia Antica som keiser Trajan bygget ca 110 e. Kr. Vandringen avsluttes med mulighet for en liten forfriskning i Capitolo, før bussen kjører oss til fiskelandsbyen Savalletri.  Underveis gjør vi en kort stopp ved den mystiske oldtidsbyen Egnazia.  Dagen avsluttes med sjømatmiddag på restauranten Sapore di Sale i Savalletri.

Dagens vandring er ca 9 km.

Dag 7:

Lunsj i olivenlunden Masseria Salamina Foto Kjell Helle-Olsen (1).JPG

Vi forflytter oss litt lenger sørover, og tar utgangspunkt i Monopoli. Etter en kort tur gjennom den sjarmerende gamlebyen går vi sørover langs kysten. Her er det forrevne kalksteinsklipper – og en mengde bademuligheter. De mange lidoene vi passerer forteller at lokalbefolkningene søker til strendene her om sommeren. I en av sandbuktene tar vi lunsjpause med matpakke. Den siste delen følger vi traseen til Via Traiana, snarveien fra Via Appia Antica som keiser Trajan bygget ca 110 e. Kr. Vandringen avsluttes med mulighet for en liten forfriskning i Capitolo, før bussen kjører oss til fiskelandsbyen Savalletri.  Underveis gjør vi en kort stopp ved den mystiske oldtidsbyen Egnazia.  Dagen avsluttes med sjømatmiddag på restauranten Sapore di Sale i Savalletri.

Dagens vandring er ca 9 km.

Dag 8:

Hjemreise tidlig etter frokost til flyplassen i Roma. Lunsj på vingård i Frascati underveis. Flyet går kl. 17.25, i Oslo kl. 22.35, i Stavanger kl. 22.25.

Pris kr. 17.300 fra Stavanger og Oslo. KLM har lagt på prisene sine, og inkluderer ikke lenger bagasje, så prisen er dessverre blitt noe høyere pga dette. Enkeltromstillegg kr. 1800. Prisene kan bli justert i forhold til utviklingen av euroen. Prisen inkluderer: flyreise m. flyskatter fra Stavanger og Oslo, transport alle dager, dobbeltrom m frokost på 2 hyggelige hotell, middag med drikke hver kveld, lunsj eller matpakkelunsj alle dager.