På pilegrimsvei sør for Roma
26.september - 3. oktober 2018

med retur fra Bari

 

«Via Francigena» var pilegrimenes hovedvei i middelalderen. Den gikk gjennom Europa, fra Canterbury i England via Frankrike og Sveits til Italia. Roma var et viktig mål, men ruta gikk videre sørover mot det hellige land, først langs den kjente Via Appia Antica til Castelli Romani og videre sørover til Monti Lepini. Deretter tvers over Italia til Adriaterhavskysten og sørover i Puglia. I Brindisi ender via Francigena, derifra tok pilegrimene båt over havet til Jerusalem.

Noen pilegrimer gikk videre helt ned til S. Maria Leuca ved det joniske hav. Kanskje blir det tur dit en annen gang?

Glade turdeltakere har utfordret oss til å lage en ny vandretur langs den søndre delen av Via Francigena. Og det har vi gjort. Denne turen er gjennomført to ganger i oktober 2017 og i april 2018.


Turen sør for Roma er svært forskjellig fra den vi kjenner fra vandringene i Toscana. Den er mindre kupert og ikke så godt merket. Noe av den går langs veier med lite trafikk. Vi har lett etter spesielle strekninger, som er gode å gå, og har funnet fram til noen fine gamle kulturveier med mye historie.

Bli med Tiramisu på en ukes tur på gamle romerveier, gjennom skoger og vinmarker, langs vulkanske sjøer og Adriaterhavet, og de siste dagene opplever vi tusenår gamle ruiner, de spesielle husene, Trulliene, og vi går i flere hundre år gamle olivenlunder. Vi overnatter på hyggelig hotell i den lille byen Castel Gandolfo ved Albanersjøen, og på en 400 år gammel olivengård mellom Bari og Brindisi. Bagasjen blir fraktet med buss, så på dagsetappene er det nok å ha med drikke og evt regntøy/ekstratøy.

Kjell og Kari Helle-Olsen er turleder sammen med daglig leder i Tiramisu


PROGRAM FOR TUREN

 

 

Castel Gandolfo Foto Kjell Helle-Olsen.jpg

DAG 1

Fly fra Stavanger kl. 10.25 til Oslo. Fra Oslo med Lufthansa kl. 12.50. via Frankfurt til Roma, ankomst kl. 1725. Dette fordi returen da kan bli fra Bari, og ikke fra Roma. Buss til den herlige lille byen Castel Gandolfo, der vi har base de første tre dagene. Den ligger i Albanerfjellene på kanten av en utdødd vulkan med utsikt mot kratersjøen Albano. Her har pavene hatt sin sommerresidens gjennom hundrevis av år . Disse dagene vandrer vi langs "Dronningen av veier" - "Via Appia Antica",  gjennom kastanjeskog og vulkansk landskap til den historiske byen Nemi - og mellom små fjellandsbyer i Monte Lepini.

Hotellet vi bor på, har ikke restaurant, så vi går ut i den koselige hovedgaten, rett ved hotellet, og spiser middag. 


Nemi2.jpg
markjordbær i Nemi

markjordbær i Nemi

DAG 2

Denne vandringen går vi til landsbyen Nemi, kjent for markjordbær og sopp. Den ligger ovenfor en annen vulkansjø hvor keiser Caligula i 1 århundre bygde sine båter, nærmest flytende palass. Nemisjøen er kalt «Dianas speil». Helt siden antikken var dette hovedstedet for dyrkingen av gudinnen Diana.

Vi skal blant annet se på restene av Dianas tempel, ett av oldtidens underverker.

Først skal vi se nærmere på den sjarmerende byen, før vi går bratt ned mot innsjøen og spiser utelunsj på Azienda Agricola Il Nemus. Det er en liten gård drevet på økologiske prinsipper. Vi vil garantert bli mette!

Etter lunsj ser vi nærmere på Dianas tempel og vil besøke Nemimuseet som forteller historien om keiser Caligulas båter.
Turlengde: 9 km. 
Bussen tar oss tilbake til Castel Gandolfo. Enkel middag om kvelden.


Via_Appia_Antica_Foto_Kjell_helle-Olsen__3.jpg
Villa_dei_Quinttli_Foto_Kjell_Helle-Olsen.jpg

DAG 3

 Dagen starter med kjøretur tilbake til Roma. Vi begynner vandringen i nærheten av Petersplassen og går langs pilegrimsleden gjennom det historiske sentrum (Centro Storico) og antikkens Roma fram til Colosseum. Derfra ut til Caracallas Termer hvor bussen venter. Den tar oss forbi den mest trafikkerte delen av Via Appia Antica og setter oss av ved San Sebabastiano katakombene og kirken der. Derfra starter vandringen ut Via Appia Antica. Det er nesten utrolig at denne veien ble bygget allerede 312 f. Kr. Området omkring veien er i dag en nasjonal natur- og kulturpark (Parco Appia Antica) og vi passerer en rekke katakomber og rester av gravmonumenter. Lunsj i det arkeologiske utgravingsområdet Capo di Bove.

Turen videre på Via Appia Antica går mye på de samme basaltsteinene som romernes hærførere, soldater, slaver og keisere gikk på. Langsetter veien står pinjer og sypresser – og imponerende historiske gravmonumenter på rekke og rad. Turen avsluttes ved 6. milepæl.Her henter bussen oss og tar oss tilbake til hotellet. Middag i Castel Gandolfo.Dagens turlengde 13 km.
 


Masseria Salamina Foto Kjell Helle-Olsen (1) 2017 Vandring små bilder – Kopi.jpg

DAG 4

Pave Frans har åpnet pavens sommerresidens og den store hagen for publikum. Denne formiddagen blir det anledning til å se det ærverdige pavepalasset i Castel Gandolfo før bussen oss gjennom Appeninene til vårt neste oppholdssted, Puglia. Det blir lunsj-stopp underveis. 
Puglia er en fascinerende, flat region – krydret av historie og endeløse olivenlunder. I løpet av de neste dagene vil vi oppleve små og store fiskelandsbyer, sandstrender, grotter, uttørkete elveleier, og de spesielle Trulli-husene. 
i skal bo 4 netter i Masseria Salamina litt sør for Bari. Det er en gammel, familiedrevet olivengård med vakre olivenlunder rundt. Svømmebasseng er det og, så tøffe nordmenn kan ta med badedrakt!


Monipoli_Foto_Kjell_Helle-Olsen.jpg
Alberobello Foto Kjell Helle-Olsen  (2) – Kopi.jpg

DAG 5

Bussen tar oss etter frokost til utkanten av Bari, hovedstaden i Puglia. Dersom værforholdene ligger til rette, blir det mulighet for en første dukkert i Adriaterhavet før vi går inn til byen på Italias vakreste og lengste strandpromenade. Gamlebyen i Bari er en labyrint av smale gater og historiske steder. Før lunsj tar vi en liten byvandring der vi vil få nærkontakt med de sterke tradisjonene knyttet til St Nicholas. Kanskje vil vi få møte noen av bakstekonene som sitter i gatene og lager byens spesialiteter, pastaen Orechiette og kringlene Tarallini. Lunsj på Mercantilplassen. Turlengde før lunsj 7 km.

Etter lunsj tar bussen oss til Alberobello. Dette eventyret av en by med 1400 trullihus (og trullikirke) fikk verdensarvstatus i 1996.
Middag på Masseria Salamina.
 


 
Kari_og_meg_ved_Monopoli.jpg

DAG 6

Vi forflytter oss litt lenger sør langs Adriaterhavskysten og tar utgangspunkt i den lille havnebyen Monopoli. Etter en kort tur gjennom gamlebyen går vi sørover langs kysten. Også her er det forrevne kalksteinsklipper – og nydelige badestrender. De mange lidoene vi passerer forteller at lokalbefolkningene søker til strendene her om sommeren. I en av sandbuktene tar vi lunsj- og badepause om vær og temperatur tillater. Matpakke.

Vandringen avsluttes med mulighet for en liten forfriskning i Capitolo, før bussen kjører oss til fiskelandsbyen Savalletri.  Underveis gjør vi en kort stopp ved den mystiske oldtidsbyen Egnazia.  Dagen avsluttes med sjømatmiddag på restauranten Sapore di Sale i Savalletri.La Risacca i Capitolo. På bussturen tilbake til hotellet tar vi en kort stopp ved den mystiske byen Egnazia. Den ble av en eller annen grunn avfolket i tidlig middelalder. Dagens turlengde: 9 km


i_olivenlunden.jpg

DAG 7

Masseria Salamina ligger like ved den regionale naturparken «Dune costiere». Denne dagen er viet de gamle olivenlundene og grottene der. I dette området møtes Via Appia Antica, Via Traiana og Via Francigena, og alle ble brukt av pilegrimene som skulle til Jerusalem. Vi ser eldgamle spor av bosetting og går på de gamle veiene. Den røde jorden er verdens beste og kan gi 10 grønnsakavlinger i året.
Under opptil 2000 år gamle oliventrær, i Masseria Salaminas egen LAME (uttørket elveleie), møter betjeningen oss med varm lunsj!
Etter lunsj tar bussen oss tilbake til gården. Om ettermiddagen kan du nyte bassenget – eller studere nærmere det imponerende gårdsanlegget. Avslutningsmiddag på Masseria Salamina.
 


DAG 8

Hjemreise med buss til Bari, fly derfra kl. 12.10 om Munchen til Oslo kl. 1755. Videre til Stavanger kl. 19.30  ankomst Stavanger kl. 20.25.

PRIS: kr. 17.300, enkeltromstillegg kr. 1800 som inkluderer flybillett tur retur fra Stavanger eller Oslo med skatter og avgifter, alle utflukter inkludert lunsjer, overnatting med frokost og middager med drikke. Det kan bli små endringer i programmet. 

Vi kan skaffe flybilletter fra andre steder i landet mot et lite tillegg. Du kan også velge å utvide oppholdet ditt, vi hjelper deg.

Depositum kr. 3000 faktureres ved påmelding. Ledige plasser!

som i passet
gatenavn
som i passet
Antall dobbeltrom
Antall enkeltrom