Ibsens og Ferrantes Sør-Italia
15. - 21. oktober 2019

En tur til Ischia, Napoli, Sorrento og Amalfi i kjente dikteres fotspor.

Scroll til bunnen av denne siden for å finne bestillingsskjema!

Av tusen grunner til å reise til Napoli og Napolibukta, har vi valgt ut to: Henrik Ibsen og Elena Ferrante.

Henrik Ibsen bodde og skrev noen av sine viktigste verk i Napolibukta. På Ischia og i Sorrento skrev han «Peer Gynt» i 1867. 12 år senere dro han tilbake til området, denne gangen til Amalfi, der han skrev «Et dukkehjem». Alt året etter begynte han på «Gjengangere» i Sorrento. Vi i Tiramisu har tidligere laget turer i hans fotspor.

Fiat_under_sitrontre.jpg

Vår andre grunn er nålevende Elena Ferrante, som skriver under pseudonym. Det eneste vi vet med sikkerhet om henne er at hun kommer fra Napoli. Hennes oppvekst i denne byen, skrevet ut i den fire bind store Napolikvartetten, om vennskapet mellom Elena og Lila, og om livet i den fattige delen av byen, har fengslet tusenvis av norske lesere. Bøkene hennes har fått glitrende kritikker og er solgt i store opplag her hjemme. Bøkene er filmet, og de første episodene av filmen kom i november 2018 med norsk-italienske Elisa i en av hovedrollene.

Har Ibsen og Ferrantes verk noen likhetspunkter? Bli med til dette vakre landskapet med det behagelige klimaet og finn det ut sammen med oss!

Det er tredje gangen Tiramisu lager denne turen, og denne gangen bor vi på Ischia og Sorrento, med utflukter til Amalfi og Napoli.

PROGRAM

DAG 1:

22491647_10155808411493501_1238155036980986681_n.jpg

DAG 2: Henrik Ibsen og Peer Gynt

Fly fra Gardermoen kl. 11.50 om Munchen til Napoli kl. 16.40. (Tilslutningsbillett fra Stavanger kl. 09.05)

Buss fra flyplassen til havna i Napoli og båt til Ischia (ca 1,5 time) Vi skal bo i landsbyen Forio på nord-vest kysten. Ischia er en vulkansk øy med et grønt og ulendt terreng, hver kyst har forskjellig karakter med sjarmerende småbyer, fine strender og bratte åssider. Øya er mest kjent for sine mange varme kilder, berømt allerede i antikken. Turister og lokalbefolkningen er overbevist om at dette kildevannet har helsebringende effekt. Hotel Terme Royal Palm, som vi bor på, har varme basseng.
 

Enrico Ibsen.jpg

DAG 3: Mont Epomeo og vinsmaking

Buss til Casamicciola, der Ibsen bodde sammen med familien i et hus oppe i åsen over byen, som nå heter ”Villa Ibsen”. Her skriver han store deler av ”Peer Gynt” sommeren 1867. I august 2017 var det et jordskjelv der, så huset er delvis ødelagt.

Nede i sentrum er det en plakett av Ibsen, og der skal Marianne fortelle om Ibsens opphold på Ischia.

Etterpå spiser vi en god lunsj i byen. Tilbake på hotellet går det an å bestille spa-behandling eller ta et varmt bad.

Middag på hotellet.
 

Sant'Angelo.jpg

DAG 4: Elenas og Lilas favorittstrand

Vi skal bli bedre kjent på denne vakre øya. Bussen frakter oss ganske høyt opp i fjellet, og så prøver vi oss på en vandring opp til Monte Epomeo, den utdødde vulkanen som dominerer Ischia. Hit gikk Elena og Nino for å nyte den fantastiske utsikten. Også Ibsen gikk ofte lange turer i dette bratte og spektakulære landskapet. Turen er 1,5 – 3 km og om noen har problem med å gå opp, kan de vente på restaurant Scapriciatello, der bussen setter oss av. Etterpå kjører bussen oss til en vingård til vinsmaking og enkel lunsj. Middag på hotellet om kvelden.


 

bad Sant'Angelo.jpg

DAG 5: Elena Ferrantes Napoli

Rione Luzzatti.jpg

DAG 5: Amalfi: “Et Dukkehjem”-Sorrento: “Gjengangere”

Marianne Amalfi.jpg

Vi tar buss til den hyggelige kystbyen Sant’Angelo. Her nede ligger Maronte-stranden der Ferrantes Elena fra Napoli-kvartetten tilbrakte sin første sommer utenfor Napoli. Andre gangen hun er på Ischia er hun sammen med Lila, her tilbringer de noen viktige sommeruker ved stranden og på besøk hos Nino i den litt større byen Forio, der vi bor. Her er mange koselige lunsjrestauranter, så det blir lunsj på egen regning. Etterpå skal vi vandre på stranden, snakke om Elena og Lila. Det blir anledning til et bad i Middelhavet. Middag i byen eller nær hotellet.

Etter frokost tar vi morgenbåten til Napoli, der vi skal tilbringe dagen, før vi setter kursen mot Sorrento, der vi skal bo de siste dagene. Før bussen setter oss av i sentrum, skal vi ta en liten vandring i den fattige delen, Rione Luzzatti, der vi går i Elena og Lilas fotspor bak jernbanen og titte ut tunellen som jentene gikk igjennom da de prøvde å se havet for første gang.

Så skal utforsker syd-Italias hovedstad ved foten av Vesuv, med sine trange smug og heftige kaotiske trafikk. Vi går til den lange rette gaten som kalles Spaccanapoli. Gaten blir kalt et ”friluftsmuseum” på grunn av den store mengden kirker, palasser og historiske bygninger. Her ligger kirken Santa Chiara som ble bombet under andre verdenskrig og nå rekonstruert. Vi går også til den overdådige katedralen Duomo fra 1200-tallet.

Underveis finner vi et eller to hyggelige steder til en lett lunsj, på egen regning.

Frivillig, hvis tid: Marianne tar med de som vil til kirken Pio Monte di Misericordia for å se Caravaggios mesterverk over alteret og forteller om kunstnerens dramatiske liv. Vi er i pizzaens hjemby, Napoli, så denne kvelden skal vi smake den opprinnelige pizzaen før bussen kjører oss til hotellet vårt i Sorrento.

Egen buss til Amalfi. Vi skal besøke Hotel La Luna, som var et fransiskanerkloster grunnlagt av Frans av Assisi. Her bodde og skrev Ibsen ”Et dukkehjem” sommeren 1879. Et skilt minner om hans besøk, og rommet hans finnes fremdeles. ”Et dukkehjem” ble en døråpner for Ibsens virkelige internasjonale berømmelse.

Det blir lunsj i byens eneste hovedgate.

Buss tilbake til Sorrento om ettermiddagen. Kort vandring til Ibsens minnepark, og middag i byen eller på hotellet.

Dag 7: Hjemreise med fly fra Napoli kl. 13.05 om Munchen til Oslo kl. 18.10. For de som vil til Stavanger, går det fly videre kl. 19.30, i Stavanger kl. 20.25.

Pris: kr. 16.900 som inkluderer fly fra Oslo, transport, opphold og middag hver kveld, samt 4 lunsjer. Programmet kan bli noe endret. Forbehold om og at euroen ikke stiger ytterligere. Enkeltromstillegg kr. 2900. Tillegg for reise fra Stavanger kr. 1980.

Prisen inkluderer ikke: lunsj dag 4 og 5, tips, mellommåltid for de som har behov for det, drikke på hotellet.

Depositum kr. 3000 blir fakturert ved påmelding. Forbehold om nok påmeldte.

Tidspunkt: 15. - 21. oktober

Reiseleder er Marianne Schibbye Bergesen sammen med daglig leder i Tiramisu

Påmelding til Tiramisu på skjema under. Spørsmål kan sendes til bente@tiramisu.no

PÅMELDINGSSKJEMA - Ibsens og Ferrantes Sør-Italia okt 2019

ikke bruk +
Kontakt ellisiv@berg-hansen.no om du vil endre på flybilletten