På pilegrimsvei mellom Toscana og Roma

2. - 9. mai 2019

Scroll til bunn av denne siden for å finne bestillingsskjema!Bli med Tiramisu på en ukes vandretur langs Via Francigena gjennom landskap og byer preget av etruskerne, romerne, paver og mektige familiedynastier.
«Via Francigena» var pilegrimenes hovedvei i middelalderen. Den gikk gjennom hele Europa, fra Canterbury i England via Frankrike og Sveits til Italia. Roma var et viktig mål, men ruta gikk videre sørover gjennom Puglia og i båt til det hellige land.
Toscana og Roma har utviklet seg til internasjonale turistdestinasjoner, men området imellom har i stor grad ligget i skyggen. Denne provinsen kalles Tuscia.  Her lever folk fremdeles sitt landsbyliv i de gamle og små byene. Mellom byene er det frodige jordbruksområder med vide beiteland, kornåkre, grønnsaker, fruktdyrking og fargerike veikanter. Viktigst av alt er kanskje produksjon av hasselnøtter. Italia er verdens nest største hasselnøttprodusent og en stor del av nøttene kommer fra Tuscia.
Her finner du også vulkanske områder med varme kilder og hvitvinen Est!Est!Est med historie tilbake til biskop Defuk i 1111.Via Cassia har fra romertiden vært bindeleddet mellom Roma og Firenze. En stor del av den nye vandreturen går langs denne gamle hovedveien. Enkelte steder kan vi fremdeles trø på de samme basaltsteinene som romerske soldater, keisere og paver i sin tid gikk på. I uttrygge tider søkte paver tilflukt i byene og borgene her.
I alle år har pilegrimer blitt ønsket velkommen i Tuscia. Fremdeles kan du bli møtt med «donativo» - «betal etter evne og få etter behov». Her er egne herberger for pilegrimer, pilegrimsmenyer på restauranter, pilegrimsmonument og informasjonstavler spesielt laget for pilegrimer.
Selv om dette ikke er en ekte pilegrimstur – så følger vi den godt merkede pilegrimsleden fra Montefiascone til Roma. Avstanden mellom de to byene er 100 km, men vi har valgt ut de fineste strekningene. Her kommer vi tett på folks hverdagsliv. Vi går på veier bygget av etruskerne og romerne - og de mange små byene forteller 2-3000 års historie.  Fotturen blir til sammen på 65 km, fordelt på 10 – 12 km hver dag. Bagasjen blir fraktet med buss, så på dagsetappene er det nok å ha med drikke og evt regntøy/ekstratøy. Vi legger opp til lunsj ca kl 13 og middag om kvelden, så de som trenger mellommåltid gjør smart i å ta med litt frukt eller smågodt i sekken.
 


Capranica - Sutri Foto Kjell Helle-Olsen (66).jpg
Montefiascone - Viterbo - Cammina e canta - overnatting for pilegrimer Foto Kjell Helle-Olsen (108).jpg

Vi overnatter tre steder. Først tre netter i et hyggelig hotell midt inne i middelalderbyen Montefiascone. Deretter tre på det gamle poststedet ved Via Cassia, «Il Postiglione». Det praktfulle anlegget har historie tilbake til 1463. På 1600-tallet ble bygget overtatt av den mektige Chigifamilien som ved hjelp av en av Berninis lærlinger la grunnlaget for det som møter oss. Her er det  historie i veggene – kombinert med lekkert svømmebasseng og renessansehage. Siste kvelden bor vi på hotell ved Vatikanet
Kari og Kjell Helle-Olsen er turledere sammen med daglig leder i Tiramisu.
 

PROGRAM FOR TUREN:

De tre første dagene har vi base i Montefiascone, byen som kanskje er mest kjent for hvitvinen Est!Est!Est! Den sjarmerende byen ligger på kanten av et vulkankrater mellom Bolsenasjøen og Via Cassia 600 meter over havet. Her søkte folk beskyttelse mot barbarerne. Øverst på fjellryggen ligger fortet Rocca dei Papi som ble bygget av pave Innocent 3 på 1100-tallet. Herfra er det utsikt mot Radicofani og Mont Amiata, kjente profiler for de som har vært med på vandreturen gjennom Toscana .

Like nedenfor dominerer katedralen Santa Margherita. Den imponerende kuppelen overgås bare av kuppelen i Peterskirken i Roma!

Montefiascone - Viterbo Foto Kjell Helle-Olsen (137).jpg

Dag 1
Fly fra Stavanger kl. 06.10 til Oslo. Fra Oslo kl. 09.05 med direktefly til Roma. Ankomst Roma kl. 12.10.
Buss fra Roma til utenfor byporten i Montefiascone. Vandring fra kirken San Flaviano gjennom hovedgaten fram til «Hotell Urbino V».
Middag på hotellet.
 

 

 

Montefiascone - Viterbo - Bagnaccio Foto Kjell Helle-Olsen  (5).jpg

Dag 2
Vi starter vandringen direkte fra hotellet. Etter å ha passert borgen følger vi et langt strekk den originale, steinlagte delen av Via Cassia, romerveien. Her er jordbruksland på begge sider og vi møter de første hasselnøttplantasjene. Matpakkelunsj.
Turen avsluttes ved de varme kildene i «Terme del Bagnaccio». Her er det 5 ulike bassenger, det varmeste holder en temperatur på opp mot 60 grader.
Etter turen blir det vinsmaking av Est!Est!Est hos en produsent  i Montefiascone. Middag på hotellet.
Dagens turlengde: 11,5 km
 

Viterbo - Palazzo Papale Foto Kjell Helle-Olsen (28).jpg

Dag 3
Bussen tar oss til Viterbo. Det er største byen i Tuscia med 63000 innbyggere. Vi starter med en rundtur utenfor byen og opplever imponerende, nedskårne etruskerveier. Det blir pizzalunsj på en trivelig piazza inne i byen. Deretter blir det et par timer på egenhånd til utforsking av byen – eller shopping, før bussen kjører oss tilbake til Montefiascone.
Middag på en utsiktstsrestaurant.
Dagens turlengde: 10 km
 

Capranica - Sutri Foto Kjell Helle-Olsen (50).jpg

Dag 4
Vi pakker ut fra hotellet. 
Bussen kjører oss til den lille byen Capranica, opprinnelig etrustisk. Den består av tre deler og ligger på toppen av tuff-fjell mellom dype daler. Dette var i sin tid hovedsete for Vatikankirken. Bussen setter oss av like ved byporten hvor Fellini filmet noen scener til «La dolce vita». Vi følger Via Francigena gjennom byen og kommer ut i et flott natur- og kulturlandskap. Vi går på god sti gjennom Sutridalen, gjennom tett skog og åpne slåttevoller og kommer plutselig fram til perlen i Tuscia; Sutri. Dette er et av de mest spesielle stedene i hele det etruskiske området. Etter å ha spist lunsj på Piazza del Comune går vi gjennom hovedgaten og ned til den imponerende arkeologiske parken. Her er grottekirke, romersk amfiteater og en mengde etrustiske gravkamre, alt skåret inn i kalksteinen.
Dagens turlengde: 10 km

Sutri Foto Kjell Helle-Olsen .jpg

Deretter kjører bussen oss til hotellet utenfor Campagnano di Roma, der vi skal bo de neste nettene. Middag på hotellet. 
 

Monterosi - Campagnano di Roma Foto Kjell Helle - Olsen (31).jpg

Dag 5
Bussen kjører oss til utkanten av den lille byen Monterosi. Derfra går vi på grusveier gjennom åpne og produktive jordbruksområder fram til Monte Gelato – fallene. Omkring den lille elva er det et grønt og populært utfartssted for lokalbefolkningen. Herfra fortsetter turen gjennom kulturlandskapet. Siste delen går vi langs kirsebær og valnøttplantasjer, før gangveien fører bratt opp på kalksteinsfjellet hvor Campagnano di Roma troner på toppen. Vi går gjennom det historiske senteret. Her har Orsini og Chigifamiliene satt sine tydelige spor. Det gjelder ikke minst den gedigne byporten Porta Romana hvor bussen henter oss.
Matpakkelunsj i Monte Gelato eller lunsj i Azienda Agricola Sansoni
Dagens turlengde: 12 km
Middag på hotellet
 

Campagnano - Formello - Valle del Sorbo Foto Kjell Helle-Olsen  (154).jpg

Dag 6
Turen denne dagen starter der vi avsluttet dagen før, ved Porta Romana. Dette er nok den dagsetappen med mest opp- og nedstigning: Vi skal først til toppen ovenfor Campagnano de Roma, deretter ned i den idylliske og frodige Sorbodalen. Dette er også en Korsvei og vi tar en stopp ved kapellet Madonna del Sorbo fra 1427. Deretter bærer det opp igjen til byen Formello som ligger på andre siden av dalen. Mesteparten av turen går gjennom naturparken Veio på asfalt som er grov og god å gå på. Her er det åpninger i gjerdene for at villsvin ikke skal bli hindret!
Lunsj i Formello. 
Etter lunsj blir det anledning til å se nærmere på den lille byen og gå opp «pilegrimstrappen» i tårnet i Palazzo Chigi. Herfra kan en på fine dager se helt inn til Roma. I Formello er det funnet mange etrustiske gjenstander.
Dagens turlengde: 10 km
Middag på hotellet.
 

Monte Marioparken - veien fra Villa Mellini - kardinal på 1500tallet Foto Kjell Helle-Olsen  (61).jpg
Petersplassen og Vatikanet Foto Kjell helle-Olsen  (19).jpg

Dag 7
Vi pakker ut og bussen setter kursen mot Roma.
Vi starter vandringen ved nordre port til naturparken «Parco dell’Insugherata». Det er helt uvirkelig at en slik overgrodd naturpark ligger midt inne i hjertet av Roma. Her kan det være lurt å ha på langbukse. Vegetasjonen kan være nokså nærgående! Etter nærmere 5 km kommer vi inn i de travle boligområdene nær Monte Mario stasjon. Her venter bussen og kjører oss de få kilometerne til inngangen til Monte Mario-parken.   Her tar vi en matpakkelunsj før vi fortsetter rundt det kjente Observatoriet og fram til «gledesbakken» hvor vi for første gang kan se turens mål: Peterskirken. Den steinsatte gangveien slynger seg bratt ned til bysenteret. Vi fortsetter vandringen inn Viale Angelico og fram til Petersplassen.
Etter en stopp der går vi til hotellet i bydelen Borgo like ved. Middag like ved hotellet.
Dagens turlengde 12 km.
 

Dag 8
Hjemreise fra Roma kl. 13, ankomst Oslo kl. 16.10, Stavanger kl. 18.05.
 

Pris: Kr 17.900, enkeltromstillegg kr. 2.400. Prisen kan bli justert i forhold til utviklingen av euroen.
Prisen inkluderer:
Flyreise fra Stavanger og Oslo med flyskatter
Transport alle dager
Dobbeltrom med frokost på 3 utvalgte hoteller
Middag med drikke (2 glass vin e.l.) 
Lunsj eller matpakkelunsj alle dager utenom dag 1 og 8.
Vinsmaking i Montefiascone
Inngangspenger i Terme del Bagnaccio

Prisen inkluderer ikke:
Tips
Evt drosje dersom en ønsker kortere dagsvandring
Vann til drikke på turene
Mellommåltid for de som har behov for det

Vi kan skaffe flybilletter fra andre steder i landet mot et lite tillegg. Du kan også velge å utvide oppholdet ditt, vi hjelper deg.
Depositum kr. 3000 blir fakturert ved påmelding. Påmelding så raskt som mulig. 
Vi tar forbehold om nok deltakere.