Ibsens og Ferrantes Sør-Italia
10. - 17. april 2018

Scroll til bunn av denne siden for å finne bestillingsskjema!


FULLTEGNET! 

En tur til Napoli, Amalfi og Ischia i kjente dikteres fotspor.Av tusen grunner til å reise til Napoli og Napolibukta, har vi valgt ut to: Henrik Ibsen og Elena Ferrante.

Henrik Ibsen bodde og skrev noen av sine viktigste verk i Napolibukta. På Ischia og i Sorrento skrev han «Peer Gynt» i 1867. 12 år senere dro han tilbake til området, denne gangen til Amalfi, der han skrev «Et dukkehjem». Alt året etter begynte han på «Gjengangere» i Sorrento. Vi i Tiramisu og flere andre turarrangører har tidligere laget turer i hans fotspor.

 
Fiat_under_sitrontre.jpg

Vår andre grunn er nålevende Elena Ferrante, som skriver under pseudonym. Det eneste vi vet med sikkerhet om henne er at hun kommer fra Napoli. Hennes oppvekst i denne byen, skrevet ut i den fire bind store Napolikvartetten, om vennskapet mellom Elena og Lila, og om livet i den fattige delen av byen, har fengslet tusenvis av norske lesere. Bøkene hennes har fått glitrende kritikker og er solgt i store opplag her hjemme.

Så er det selvsagt alle de andre grunnene. Blant dem: vakkert landskap, behagelig klima, nydelig mat, vin, og ei bukt og en by vi alle snart vil oppleve å elske.


 DAG 1

Fly til Roma om ettermiddagen. Ankomst så sent at vi ikke rekker ut til øya Ischia om kvelden. Vi overnatter i Ostia Antica, Roma.

Ibsen.JPG

DAG 2

Tidlig om morgenen tar vi egen buss til Napoli, drøye to timer. Derfra blir det ferge til øya Ischia, ca 1.5 time. Bussen tar oss til Casamicciola, der Ibsen bodde da han var på Ischia i et hus oppe i åsen over byen, som nå heter ”Villa Ibsen”. Her skriver han store deler av  ”Peer Gynt” sommeren 1867. I august 2017 var det et jordskjelv der, så Ibsens hus er delvis ødelagt, men vi skal se plaketten hans, og Marianne forteller om hans opphold på øya. Felles lunsj her. Så kjører vi til hotellet vårt, 
HOTEL TERME PROVIDENCE **** http://www.providence.it som ligger i nærheten av den lille byen Forio på nord-vest kysten. Ischia er en vulkansk øy med et grønt og ulendt terreng, hver kyst har forskjellig karakter med sjarmerende småbyer, fine strender og bratte åssider. Øya er mest kjent for sine mange varme kilder, berømt allerede i antikken. Turister og lokalbefolkningen er overbevist om at dette kildevannet har helsebringende effekt. 
 


Ipomeo – Kopi.JPG

DAG 3

Vi skal bli bedre kjent på denne vakre øya.
Denne dagen prøver vi oss med en vandring opp til Monte Epomeo, den utdødde vulkanen som dominerer Ischia, hit gikk Elena og Nino for å nyte den fantastiske utsikten. Også Ibsen gikk ofte lange turer i dette bratte og spektakulære landskapet. Marianne forteller om Ibsens opphold på Ischia. Etterpå reiser vi ned til kystbyen Sant’Angelo. Her nede ligger Maronte-stranden der Ferrantes Elena fra Napoli-kvartetten tilbrakte sin første sommer utenfor Napoli. Andre gangen hun er på Ischia er hun sammen med Lila, her tilbringer de noen viktige sommeruker ved stranden og på besøk hos Nino i den litt større byen Forio, der vi bor. Her er mange koselige lunsjrestauranter, så det blir lunsj på egen regning. Etterpå skal vi vandre på stranden, snakke om Elena og Lila , Det blir anledning til et bad i Middelhavet for de tøffeste! Middag i byen eller nær hotellet. 
 

IMG_0171.JPG

DAG 4

Denne dagen blir det lunsj på en hyggelig vingård. Fri ettermiddag, der du skal få nyte de vakre omgivelsene, kanskje ta deg en tur til Forio, eller benytte deg av hotellets spa-anlegg? 
Middag på hotellet. 
                                             
 

DAG 5

Etter frokost tar vi morgenbåten tilbake til Napoli. I Napoli venter bussen på oss, og vi setter kursen mot Vesuv. Lunsj, antakelig ved foten av Vesuv, før vi drar til Herculanum med vår danske guide. På hjemveien stopper vi i den fattige bydelen , Rione Luzzatti, der Elena og Lila tilbrakte sine barndomsår, og vi skal titte ut tunellen som jentene gikk gjennom da de prøvde å se havet for første gang. 
Så kjører bussen oss til hotellet vårt, Hotel Naples http://www.hotelnaples.it/ . Middag på hotellet.

Herculanum2.JPG
Napoli_sentrum.jpg

DAG 6

Vi skal utforske syd-Italias hovedstad ved foten av Vesuv, med sine trange smug og heftige kaotiske trafikk. Vi begynner med å besøke piazza Martiri i hjertet av den ”chice” bydelen Chiaia. Her lå skobutikken til familien Solara som Lina omgjør til en trendy butikk med egendesignede sko. I dag har både Prada, Gucci og Ferragamo butikker i dette området. Her forteller Marianne om Ferrantes Napoli. Etterpå går vi til den lange rette gaten som kalles  Spaccanapoli. Gaten blir kalt et ”friluftsmuseum” på grunn av den store mengden kirker, palasser og historiske bygninger. Her ligger kirken Santa Chiara som ble bombet under andre verdenskrig og nå rekonstruert. Vi går også til den overdådige katedralen Duomo fra 1200-tallet. Lunsj på egen regning. Etter lunsj kan du være med Marianne og se Caravaggio-bilder i kirken like ved. Frivillig, inngangspenger ikke inkl.
Felles pizzamiddag i byen.

 

 

DAG 7

Egen buss til Amalfi. Vi skal besøke Hotel La Luna, som var et fransiskanerkloster grunnlagt av Frans av Assisi. Her bodde og skrev Ibsen ”Et dukkehjem” sommeren 1879. Et skilt minner om hans besøk, og rommet hans finnes fremdeles. ”Et dukkehjem” ble en døråpner for Ibsens virkelige internasjonale berømmelse. 
Det blir lunsj i byens eneste hovedgate.
Buss tilbake til Napoli om kvelden, og avskjedsmiddag på hotellet.
 

Marianne på hotel la Luna – Kopi.JPG

Dag 8:
Hjemreise med buss til Fiumicino, flyplassen i Roma, etter frokost.

 Programmet kan bli noe endret. Forbehold om og at euroen ikke stiger ytterligere.


Reiseledere er Marianne Schibbye Bergesen og daglig leder i Tiramisu.

 

Navn og fødselsdato - Ibsens og Ferrantes Sør-Italia

ikke bruk +
ikke bruk +